ZONDER GLASVEZEL MIS JE DE AANSLUITING
Henri van Schaik: "Snel dataverkeer is een primaire levensbehoefte".
Snel dataverkeer is een primaire levensbehoefte. Dat is de stellige mening van Henri van Schaik van HVS. Samen met drie andere ondernemers maakt Henri zich sterk voor het realiseren van een glasvezelnetwerk op het Bedrijventerrein Uithoorn. In dit traject is de financiële steun van het Ondernemersfonds Uithoorn onontbeerlijk gebleken.
Henri van Schaik (52) levert met zijn bedrijf HVS printeroplossingen aan bedrijven en onderhoudt deze systemen ook. Zijn klantenkring varieert van kleine kantoren tot beursgenoteerde bedrijven en landelijke ketens. HVS is gevestigd op de Ondernemingsweg, op het Bedrijventerrein Uithoorn. Een gebied dat niet is meegenomen toen de gemeente Uithoorn enkele jaren geleden het glasvezelnetwerk liet aanleggen. "Op zijn zachtst gezegd is het nogal onhandig dat het bedrijventerrein destijds niet ook is voorzien van glasvezel”, zegt Henri. “Het oude koperen netwerk is traag en absoluut niet berekend op de enorme digitalisering die plaatsvindt. Straks gaat alles via de cloud en servers. Denk bijvoorbeeld aan de toename van videodiensten voor virtuele meetings of aan een arts die inlogt in het ziekenhuis en op afstand kan zien hoe het met de patiënt thuis gaat. Snel dataverkeer is een primaire levensbehoefte.”
Om die reden zijn in vrijwel heel Nederland inmiddels snelle glasvezelnetwerken aangelegd. Enkele buitengebieden, waar nog haalbaarheidsonderzoeken lopen, uitgezonderd. Het versturen van data voor internet, televisie en telefoon via glasvezel gaat met de snelheid van het licht en het systeem is stabiel. Henri: “Als ik thuis een update voor software wil downloaden ben ik in 5 minuten klaar, terwijl het hier op kantoor 5 uur staat te draaien. Als ondernemers mogen we de aansluiting niet missen en daarom heb ik mij met drie collega ondernemers van het Bedrijventerrein, Marcel Bouwmeester, Maurice Massee en Jan Kop, verenigd in de SGBU, de Stichting Glasvezel Bedrijventerrein Uithoorn. We hebben het door de Ondernemingsvereniging Uithoorn (OVU) en het Ondernemersfonds ingezette glasvezelproject nu formeel ondergebracht in de SGBU.”
GLASVEZEL TEGEN BEHEERSBARE KOSTEN
“Het probleem van het Bedrijventerrein is dat hier en daar de grond vervuild is. Dat maakt het voor een glasvezelaanbieder heel ondoorgrondelijk wat de kosten zullen zijn en dus onaantrekkelijk. De KPN biedt glasvezel aan,maar dat kost wel 300 of 400 euro per maand. Er zitten hier heel wat bedrijven die dat niet kunnen betalen. Ons doel is om glasvezel te realiseren tegen beheersbare kosten. Bovendien maakt een goede infrastructuur dit bedrijventerrein veel aantrekkelijker als vestigingsplaats. Niet onbelangrijk voor Uithoorn.”
STEUN VAN HET ONDERNEMERSFONDS
“Wij van de SGBU doen de klus pro deo, maar om zo’n project te starten is geld nodig. Bijvoorbeeld voor de oprichtingskosten van de stichting, voor grondonderzoek, voor legeskosten, voor het maken van tekeningen voor de aanbesteding en voor het inhuren van projectleiders. Wij worden geholpen door specialisten die op andere locaties eerdere glasvezelprojecten gerealiseerd hebben.
Bovendien krijgen door de inbreng van het Ondernemersfonds de deelnemende bedrijven een reductie van 75% op de graafkosten van de hoofdleiding naar hun pand: ze betalen nu geen € 1.000, maar slechts € 250 aansluitkosten. Er doen nu ruim 50 bedrijven mee, maar we verwachten dat dit aantal nog stijgt.
Zonder de steun van het Ondernemersfonds was dit project nooit van de grond gekomen.” De fase van onderzoeken, het maken van het pakket van eisen, het inventariseren van de haalbaarheid en het benaderen van ondernemers voor deelname is voorbij. De SGBU is nu zover dat de beste offertes worden doorgerekend en dat binnenkort wordt bepaald welke aannemer het project gaat uitvoeren. Het ligt in de verwachting dat het glasvezelnetwerk op het Bedrijventerrein Uithoorn er in het voorjaar van 2019 ligt.